Een goed bouwplan is essentieel in de biologische teelt. Het is belangrijke om de juiste gewassen elkaar op te laten volgen, zodat ze elkaar niet in de weg zitten en de bodem in een goede staat blijft. Elk gewas heeft zijn unieke plaats en functie in het bouwplan, om zo het geheel te laten slagen.
Luzerne
Het rustgewas luzerne is de basis van ons bouwplan. In feite bestaat het gewas voor het grootste deel uit luzerne, met daarnaast rode en witte klaver, aangevuld met diverse grassoorten. Gedurende drie jaar binden luzerne en de klavers stikstof uit de lucht, dieĀ gebruikt wordt om dit mengsel te laten groeien en er wordt stikstof vastgelegd in de bodem. Bovendien heeft het mengsel een uitgebreid en diep wortelstelsel, dat de bodemstructuur in de ideale conditie brengt voor de gewassen die volgen. Verder heeft de luzerne nog een dubbele functie: een biologische veehouder maait het bij ons, en voert het gewas dan vers aan zijn koeien. In ruil hiervoor levert hij dan weer mest voor onze akkers, zodat een kringloop tot stand komt.
Kool
Biotrio teelt verschillende soorten kool: witte kool, rode kool en boerenkool. Kool is het perfecte gewas om de luzerne op te volgen, omdat het veel stikstof nodig heeft om te groeien. Rond half mei wordt de eerste kool geplant. Dit gebeurt door ongeveer 750 000 kleine koolplantjes in de grond te zetten met een machine. De boerenkool vindt zijn weg naar de industrie. De rode en witte kool krijgen vervolgens de hele zomer om te groeien, en wanneer ze rond de 1 tot 1,5 kg groot zijn, worden de kolen geoogst voor de versmarkt.
Aardappelen
De teelt van aardappelen begint al vroeg in het jaar. Al in de winter hangen de pootaardappelen in voorkiemzakken buiten op het erf, zodat ze snel kunnen gaan groeien zodra ze gepoot zijn. Eind maart of begin april worden ze dan gepoot. Daarna worden op het veld de bekende ruggen gemaakt, zodat de knollen alle ruimte hebben om te groeien. Bij Biotrio telen wij verschillende rassen aardappelen, afhankelijk van de kwaliteiten van het ras en de vraag van de consument. Vanaf het einde van de zomer worden deze dan geoogst om zo op uw bord te belanden!
Kruiden

Peterselie
Wij verbouwen diverse soorten kruiden per jaar. Afhankelijk van de vraag wordt er basilicum, dille, koriander en krulpeterselie geteeld. Maar in het verleden is er ook kervel, salie, tijm, tuinkers, oregano, dragon, bieslook, pimpernel en komkommerkruid geteeld. Elk van deze kruiden vereist zijn eigen aanpak, omdat het heel specialistische teelten zijn. Deze kennis hebben wij in de loop van de jaren opgebouwd. De kruiden worden machinaal geoogst en vervolgens geleverd aan een kruidenverwerkingsbedrijf.
Uien
Wij telen plantuien, die zo vroeg mogelijk in het jaar worden geplant. Zodra vanaf februari de omstandigheden goed zijn, gaan zij de grond in. Zij kunnen dan ook weer vroeg geoogst worden. Het is ons al een aantal keren gelukt om als eerste nieuwe biologische uien beschikbaar te hebben.
Wortelen
Wortelen is altijd een mooi gewas. Het meest precaire moment is de opkomst. Nauwkeurig zaaien is essentieel voor een volle, egale opkomst. Maar als de wortel eenmaal is opgekomen uit de grond, groeit hij als een speer op onze kleigronden. Gedurende het groeiseizoen moet er wel veel gewied worden, ook met de hand, om het gewas onkruidvrij te houden. We telen zowel voor de industrie als voor de versmarkt.